Αποσπάσεις | Εργασία – Visa

Η Διδασκαλία της Ελληνικής ως ξένης γλώσσας στις Η.Π.Α.

Στις Η.Π.Α. δεν υπάρχουν αμιγή σχολεία. Τα ελληνικά διδάσκονται ως Ξένη/Δεύτερη Γλώσσα σε:

Ημερήσια Εκκλησιαστικά Σχολεία, τα οποία λειτουργούν υπό την εποπτεία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Διαθέτουν συνήθως Νηπιαγωγείο-Δημοτικό-Γυμνάσιο, ενώ ένα από αυτά διαθέτει και Λύκειο.

Charter Schools: Πρόκειται για δημόσια Αμερικανικά σχολεία, όπου οι συμμετέχοντες μαθητές στην πλειονότητά τους δεν είναι Ελληνικής καταγωγής.

Aπογευματινά & Σαββατιανά Εκκλησιαστικά Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας: Στην πλειονότητά τους τα απογευματινά λειτουργούν 2 φορές την εβδομάδα, ενώ τα Σαββατιανά μόνο το Σάββατο. Παρέχεται Ελληνόγλωσση εκπαίδευση, μετά και ανεξάρτητα από το πρόγραμμα του ημερήσιου σχολείου που παρακολουθούν οι μαθητές.

Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας: Πρόκειται για τμήματα Ελληνικής γλώσσας που ιδρύθηκαν από συλλόγους/κοινότητες, λειτουργούν απογευματινές ώρες και εκτός από μαθήματα ελληνικών διοργανώνουν και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας ξεκινά συνήθως από το Νηπιαγωγείο και ολοκληρώνεται στην 8η τάξη (Β Γυμνασίου) ή στη 12η τάξη (Γ΄ Λυκείου), όπου υπάρχει Λύκειο. Το επίπεδο γλωσσομάθειας των μαθητών στη Β΄ Γυμνασίου είναι μεταξύ Α2-Β1. Από τους εκπαιδευτικούς ζητείται η ενσωμάτωση στοιχείων ελληνικού πολιτισμού στη διδασκαλία τους, παράλληλα με τη διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας.

Ωράριο

Το ωράριο διδασκαλίας ποικίλλει από σχολείο σε σχολείο και μπορεί να φτάνει μέχρι και τις 30-32 ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα. Η διδακτική ώρα επίσης ποικίλλει και μπορεί να ξεκινά από τα 20 λεπτά στο Νηπιαγωγείο και να φτάνει στα 55 λεπτά στις μεγάλες τάξεις.

Το εργασιακό ωράριο επίσης διαφοροποιείται και μπορεί να φτάνει τις 40 ώρες, δηλαδή ο εκπαιδευτικός μπορεί να ολοκληρώνει τις ώρες διδασκαλίας και να παραμένει υποχρεωτικά στο σχολείο για να προετοιμάσει το μάθημά του ή να εκτελεί και άλλα καθήκοντα, όπως lunch duty (εποπτεία των μαθητών κατά την ώρα του μεσημεριανού φαγητού) ή car pool (παραλαβή των μαθητών από το σχολικό λεωφορείο ή το αυτοκίνητο των γονέων το πρωί και παράδοση το απόγευμα με τη λήξη των μαθημάτων).

Το σχολικό έτος διαφοροποιείται από Πολιτεία σε Πολιτεία αλλά σε κάθε περίπτωση απαιτούνται τουλάχιστον 180 ημέρες μαθημάτων (περίπου 26-28 εβδομάδες). Για παράδειγμα στη Ν. Υόρκη το σχολικό έτος ξεκινά στις αρχές Σεπτεμβρίου και τελειώνει τέλη Ιουνίου, ενώ στη Φλόριντα ξεκινά στις αρχές Αυγούστου και τελειώνει το Μάιο.

Visa

Οι εκπαιδευτικοί που αποσπώνται στις Η.Π.Α. λαμβάνουν visa τύπου J1.

Προϋπόθεση για τη χορήγηση βίζας είναι η τοποθέτηση σε πρωινό σχολείο με καθεστώς πλήρους ωραρίου (full time). Η διαδικασία για έκδοση βίζας διεκπεραιώνεται μεταξύ του εκπαιδευτικού, του σχολείου (το οποίο χρηματοδοτεί τη βίζα) και ενός εκ των αρμοδίων Οργανισμών (π.χ. AMITY, CORDELL, ITES). Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 1 μήνα.

Τα σχολεία όπου τοποθετούνται οι εκπαιδευτικοί με επιμίσθιο πρέπει να είναι ημερήσια και το πρόγραμμα τους εγκεκριμένο από την Επιτροπή Εκπαίδευσης της αντίστοιχης Πολιτείας. Υπογράφεται σύμβαση μεταξύ του εκπαιδευτικού και του Οργανισμού, όπου καθορίζονται το ωράριο και οι υποχρεώσεις.

Οποιαδήποτε αλλαγή στο εργασιακό καθεστώς του εκπαιδευτικού πρέπει να κοινοποιείται και να έχει τη σύμφωνη γνώμη του Οργανισμού. Αλλαγή και τοποθέτηση σε άλλο σχολείο κατά τη διάρκεια της τριετίας γίνεται σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις και εφόσον υπάρχει η συναίνεση του σχολείου και του Οργανισμού.

Η Visa τύπου J1 ανανεώνεται κάθε χρόνο, με τη λήξη του διδακτικού έτους. Εάν το σχολείο δεν επιθυμεί τη συνέχιση της συνεργασίας με τον εκπαιδευτικό, το έγγραφο DS20 μπορεί να μην ανανεωθεί και η απόσπαση να διακοπεί.

Για τους εκπαιδευτικούς με πράσινη κάρτα ή άλλου είδους βίζα δεν συντρέχουν ορισμένοι περιορισμοί.

Translate »
Scroll to Top