Αποσπάσεις | Χρήσιμες Πληροφορίες

Απόσπαση στις ΗΠΑ

Πριν την αναχώρηση για τις Η.Π.Α.

Διαβάστε προσεκτικά την προκήρυξη βάσει της οποίας γίνεται η απόσπασή σας.

Επικοινωνήστε με το Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης για τον καθορισμό του σχολείου στο οποίο θα αποσπαστείτε.

Κατόπιν συνεννόησης με το σχολείο θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσετε τη διαδικασία έκδοσης της Visa τύπου J1, η οποία θα σας δώσει τη δυνατότητα εισόδου στις Η.Π.Α. (βλ. Εργασία).

Φυλάξτε οπωσδήποτε την απόδειξη πληρωμής του εισιτηρίου, το απόκομμα τους εισιτηρίου και τις κάρτες επιβίβασης για όλα τα μέλη της οικογένειάς σας, καθώς αυτά είναι απαραίτητα για την αίτηση που θα υποβάλετε, ώστε να σας καταβληθεί το αντίτιμο του εισιτηρίου (βλ. Οδοιπορικά).

Πρέπει να φροντίσετε για τη διαμονή σας τις πρώτες ημέρες, μέχρι να βρείτε μόνιμη κατοικία.

Επειδή το επιμίσθιο πιθανά να καταβληθεί με κάποια καθυστέρηση μετά την είσοδο στη χώρα θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια για τα πρώτα έξοδα διαμονής, μετακίνησης και διατροφής με την άφιξη στις Η.Π.Α.

Η αρχική διεύθυνση διαμονής θα σας ζητηθεί από τις αμερικάνικες αρχές κατά την αίτησή σας για βίζα και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Μην αποσπάσετε το απόκομμα εντύπου Ι-94 που θα συρραφτεί στο διαβατήριό σας κατά την είσοδο στις Η.Π.Α. θα χρειαστεί να το παραδώσετε κατά την αναχώρησή σας από τη χώρα.

Ενοικίαση Κατοικίας

Το κόστος ενοικίασης κατοικίας στις Η.Π.Α. είναι ιδιαίτερα υψηλό, σε σχέση με την Ελλάδα.

Στη Ν. Υόρκη το ενοίκιο για ένα στούντιο σε ασφαλή περιοχή ξεκινά από 1800 $.

Στο ποσό του ενοικίου συνήθως δε συμπεριλαμβάνεται η χρήση τηλεόρασης, internet και ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε άλλες πολιτείες (π.χ. Φλόριντα, Β. Καρολίνα) το κόστος ζωής είναι χαμηλότερο σε σχέση με τη Ν. Υόρκη.

Πιθανά να χρειαστεί μεσίτης, ο οποίος αμείβεται με ενάμιση ενοίκιο για τις υπηρεσίες του. Ζητούνται τουλάχιστον δύο ενοίκια προκαταβολή (security+rent) και σε κάποιες περιπτώσεις τρία και τέσσερα, δεδομένου ότι δεν υπάρχει προσωπικό credit history για τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς.

Κόστος Μετακίνησης

Στη Ν. Υόρκη το συγκοινωνιακό δίκτυο είναι καλό και η μηνιαία κάρτα για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κοστίζει περίπου 130$. Ωστόσο οι αποστάσεις ακόμη και εντός Ν. Υόρκης είναι πολύ μεγάλες ακόμη και με τη χρήση του μετρό.

Σε άλλες πολιτείες το συγκοινωνιακό δίκτυο είναι σχεδόν ανύπαρκτο και ενδέχεται να χρειαστεί η αγορά αυτοκινήτου, καθώς οι αποστάσεις είναι ιδιαίτερα μεγάλες.

Οι περισσότεροι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί προτιμούν να κατοικούν σε περιοχές κοντά στο σχολείο όπου υπηρετούν επειδή η καθημερινή μετακίνηση μπορεί να είναι πολύ χρονοβόρα, λόγω των μεγάλων αποστάσεων.

Ασφάλιση

Το Αμερικανικό σύστημα υγείας δεν καλύπτει τον αποσπασμένο εκπαιδευτικό.

Οποιαδήποτε ιατρικά έξοδα καλύπτονται από τον εκπαιδευτικό και εν συνεχεία τα σχετικά έγγραφα κατατίθενται στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στην Ελλάδα (βλ. Νοσήλια).

* Οι οδηγίες που περιλαμβάνονται σε αυτή την ενότητα περιλαμβάνουν υποκειμενικές κρίσεις και υπόκεινται σε αλλαγές με στόχο την επικαιροποίησή τους. Το Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης Νέας Υόρκης δεν είναι δυνατόν να εγγυηθεί την ακρίβειά τους.

Translate »
Scroll to Top