Με πολύ μεγάλη συμμετοχή πραγματοποίηθηκαν και φέτος οι εξετάσεις Ελληνομάθειας στο Δημοτικό Σχολείο του Αγ. Δημητρίου στην Αστόρια, στο κτίριο του Andriotis Hall στην Αγία Αικατερίνη. Οι εξετάσεις διοργανώθηκαν από την Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης, κα Παναγιώτα Πεχλιβανίδη, η οποία πέραν της διοργάνωσης των εξετάσεων, συνεργάστηκε και συντόνισε με επιτυχία πλήθος εκπαιδευτικών που εργάστηκαν είτε ως επιτηρητές είτε ως εξεταστές, εξασφαλίζοντας την ομαλή και άρτια διεξαγωγή των εξετάσεων, οι οποίες παρά το ρεκόρ συμμετοχής στέφθηκαν οργανωτικά με απόλυτη επιτυχία.
Συνολικά, 336 μαθητές έλαβαν μέρος εξετάσεις της Ελληνομάθειας που πραγματοποιήθηκαν από την 14, 15 και 16 Μαΐου. Την πρώτη μέρα, Τρίτη 14 Μαΐου 2024, οι υποψήφιοι που εξετάστηκαν στα επίπεδα Α1 για παιδιά από 8 έως 12χρονών, Α1 για εφήβους και ενήλικες και Α2, ανήλθαν συνολικά στους 200. Την Τετάρτη 15 Μαΐου, εξετάστηκαν οι υποψήφιοι των επιπέδων Γ1 και Β2, με συνολικά 50 συμμετέχοντες. Οι εξετάσεις ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη 16 Μαΐου με τα επίπεδα Β1 και Γ2, στα οποία συμμετείχαν 86 υποψήφιοι. Οι εξετάσεις ξεκίνησαν με προσευχή από τον Ιερατικό Προϊστάμενο της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, πατέρα Ανάργυρο Σταυρόπουλο, παρουσία της κας Στέλλας Κοκόλη, Προέδρου της Ομοσπονδίας των Ελλήνων Εκπαιδευτικών στην Αμερική και γνωστής για τη μακροχρόνια προσφορά της στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση, και της κας Οίκουτας.
Οι εξετάσεις της Ελληνομάθειας που διεξάγονται παγκοσμίως τις ίδιες ημερομηνίες στοχεύουν στην πιστοποίηση διαφόρων επιπέδων γνώσης της ελληνικής γλώσσας, και αποτελούν το μόνο τρόπο πιστοποίησης γνώσης της Ελληνικής γλώσσας για τους μαθητές που διδάσκονται την Ελληνική ως δεύτερη γλώσσα σε ημερήσια σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και σε απογευματινά και σαββατιανά σχολεία στην Αμερική αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η δε σημασία του Πιστοποιητικού Ελληνομάθειας στις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς συνδέεται άμεσα με το Seal of Biliteracy που αποτελεί μια ιδιαίτερα τιμητική διάκριση που απονέμεται από Εκπαιδευτικές Περιφέρειες, Πολιτείες ή ακόμα και μεμονωμένα σχολεία, σε μαθητές δημοσίων Λυκείων που έχουν επιτύχει υψηλό επίπεδο επάρκειας σε μία ή περισσότερες γλώσσες πέραν της Αγγλικής. Αυτή η σφραγίδα αναγνωρίζεται στο απολυτήριο Λυκείου και στο έντυπο αναλυτικής βαθμολογίας των μαθητών, δηλώνοντας την επικοινωνιακή τους επάρκεια σε ξένες γλώσσες. Το Seal of Biliteracy αποτελεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα τόσο για την εισαγωγή στα δημόσια Κολλέγια και Πανεπιστήμια όσο και για τους εργοδότες που αναζητούν προσωπικό με γνώση ξένων γλωσσών και γι’ αυτό το λόγο η πιστοποίηση γλωσσομάθειας δίνει στους κατόχους της ένα σημαντικό προβάδισμα στον ακαδημαϊκό και επαγγελματικό χώρο. Στις ΗΠΑ, τα πλεονεκτήματα του Seal of Biliteracy μπορεί να διαφέρουν από Πολιτεία σε Πολιτεία λόγω των διαφορετικών προγραμμάτων των Boards of Education αλλά χρόνο με το χρόνο οι κάτοχοι των πιστοποιητικών γνώσης Ελληνομάθειας απολαμβάνουν ολοένα και μεγαλύτερα προνόμια, αποτέλεσμα των προσπαθειών τόσο των προσπαθειών των σχολείων της ομογένειας, του Συντονιστικού Γραφείου Εκπαίδευσης, τοπικών αξιοματούχων, αξιοματούχων της Ελληνικής και Αμερικανικής Κυβέρνησης και πολλών άλλων φορέων και πολιτών.
Η Αν. Συντονίστρια Εκπαίδευσης κα. Πεχλιβανίδη εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς τον Πρωτοπρεσβύτερο πατέρα Γρηγόριο Σταμκόπουλο, τον Ιερατικό Προϊστάμενο πατέρα Ανάργυρο, τον διευθυντή του σχολείου Dr. Alfieri και την υποδιευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας κα Μπέτσυ Σιδέρη, για την εξαιρετική συνεργασία τους η οποία συνέβαλε στην επιτυχημένη διεξαγωγή των εξετάσεων. Η κα Πεχλιβανίδη δήλωσε: “Στόχος μου είναι οι μαθητές να βρουν ένα κατάλληλο περιβάλλον, που θα τους παρέχει συγκέντρωση και ηρεμία, προκειμένου να μπορέσουν να δώσουν το 100% των δυνατοτήτων τους και να επιτύχουν τον στόχο για τον οποίο εργάστηκαν σκληρά όλη αυτή την ακαδημαϊκή χρονιά. Τους εύχομαι καλά αποτελέσματα και να συνεχίσουν με όρεξη και δύναμη το δύσκολο έργο της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα όλους τους εξαιρετικούς εκπαιδευτικούς για την άριστη συνεργασία μας προκειμένου να στεφθούν οι εξετάσεις με απόλυτη επιτυχία. Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω τους φοιτητές των πανεπιστήμιων της Νέας Υόρκης που συμμετείχαν για πρώτη φορά στη διεξαγωγή των εξετάσεων της Ελληνομάθειας. Είναι πράγματι πάρα πολύ ωραίο να βλέπεις τη νεολαία μας, τα δικά μας παιδιά, τα Ελληνόπουλά μας να εργάζονται με τόσο ζήλο και πάθος για ένα τέτοιο σκοπό. Μόνο υπερηφάνεια μπορεί να νιώσει κανείς, γνωρίζοντας ότι η ελληνική φλόγα είναι ζωντανή και μεγάλη στην καρδία και στο μυαλό αυτών των παιδιών. Η μία γενιά να παραδίδει στην άλλη για να συνεχιστεί η γλώσσα μας, η ιστορία μας, να μείνουμε ζωντανοί ως Έλληνες όπου κι αν είμαστε.”
Συνεχίζοντας η κα. Πεχλιβανίδη δήλωσε σχετικά: “Φέτος, για πρώτη φορά προσπαθήσαμε να χρησιμοποιήσουμε καινοτόμες μεθόδους επικοινωνίας με τους υποψηφίους προσπαθώντας συγχρόνως να διατηρήσουμε το κόστος των εξετάσεων σε λογικά επίπεδα για τους γονείς ενώ για πρώτη φορά διοργανώσαμε και δύο εξαιτερικά επιτυχημένες εκδηλώσεις απονομής των πιστοποητικών Ελληνομάθειας στο Πανεπιστήμιο Columbia και στο Ελληνικό Προξενείο στη Νέα Υόρκη, με τη συνεργασία και τη βοήθεια μιας εξαιρετικά επιτυχημένης πολυεθνικής Ελληνικής εταιρείας, της KLEEMANN HELLAS, με παρουσία στη Νέα Υόρκη μέσω της θυγατρικής εταιρείας Day Elevator and Lift. Παρά τον πολύ μεγάλο αριθμό υποψηφίων και τις πολύ μικρές καθυστερήσεις που αναπόφευκτα υπήρξαν αφού οι μαθητές εξετάζονται τόσο στον γραπτό, στον προφορικό αλλά και ακουστικό λόγο, κανένας υποψήφιος δεν έφυγε από τις εξετάσεις με παράπονο ότι οργανωτικά αδικήθηκε. Όλοι στην διοργάνωση των εξετάσεων έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό προκειμένου οι υποψήφιοι να αποδώσουν τα μέγιστα.”
Η επιτυχία της διοργάνωσης των εξετάσεων της Ελληνομάθειας για το έτος 2024, και η ενίσχυση των προσπαθειών του Συντονιστικού Γραφείου Εκπαίδευσης Νεάς Υόρκης και την Αν. Συντονίστριας για την ολοένα και αρτιότερη διεξαγωγή τους, αποτελούν παράδειγμα της δέσμευσης και της αφοσίωσης της Ελληνικής πολιτείας, των εκπαιδευτικών, των μαθητών, των γονέων για την προώθηση της εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας σε όλο τον κόσμο.