Συναντήσεις με εκπροσώπους της Κυβέρνησης, της Βουλής και άλλους φορείς στην Ελλάδα, πραγματοποίησε η Αν. Συντονίστρια Εκπαίδευσης κα. Παναγιώτα Πεχλιβανίδη ως μέλος αντιπροσωπείας της Ελληνικής Εκπαιδευτικής Κοινότητας και των Charter Schools των ΗΠΑ

Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα μαζί με μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και εκπροσώπους των Ελληνικών Charter Schools των ΗΠΑ, πραγματοποίησε η Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης κα. Παναγιώτα Πεχλιβανίδη. Στην αντιπροσωπεία – εκτός της Αν. Συντονίστριας – συμμετείχαν η κα. Στέλλα Κοκόλη, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής και Μέλος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η κ. Ιωάννα Λεκκάκου, Γενική Διευθύντρια του “Odyssey Charter School” στο Delaware, ο κ. Ματθαίος Σταμούλης, Γενικός Διευθυντής του Σχολείου “Socrates Academy” στη Charlotte της Βόρειας Καρολίνας, η κ. Κωνσταντίνα Καπετανάκη, Εκπρόσωπος του “Hellenic Classical Charter School” στο Brooklyn και στο Staten Island της Νέας Υόρκης και ο κ. Γεώργιος Καφκούλης, Πρόεδρος και συνιδρυτής των “Archimedean Schools”.

Η Αν. Συντονίστρια Εκπαίδευσης κα. Παναγιώτα Πεχλιβανίδη μαζί με μέλη της αντιπροσωπείας της Ελληνικής Εκπαιδευτικής Κοινότητας των ΗΠΑ  κατά τη συνάντηση με την Υφυπουργό Παιδείας κα. Ζέττα Μακρή.

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε και είχε ουσιαστικές και εποικοδομητικές συναντήσεις με εκπροσώπους του Υπουργείου Παιδείας και της Ελληνικής Κυβέρνησης. Ποιο συγκεκριμένα η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με την υφυπουργό Παιδείας κα. Ζέττα Μακρή και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, κο. Ιωάννη Κατσαρό, στους οποίους έθεσε ζητήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου που αφορούν τους εκπαιδευτικούς που αποσπώνται στην Αμερικανική Ήπειρο. Πιο συγκεκριμένα, τέθηκαν ζητήματα επιμόρφωσης, αλλά και επιπλέον κινήτρων (φορολογικών και οικονομικών) προς τους εκπαιδευτικούς καθώς και ζητήματα που αφορούν την  επικαιροποίηση της διακρατικής συμφωνίας του 1956, ώστε οι μη αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί να μην φορολογούνται πριν την συμπλήρωση τριετίας.  Συζητήθηκαν επίσης ζητήματα που αφορούν πιθανές συνεργασίες των φορέων των ΗΠΑ με Ελληνικά σχολεία και Ελληνικά πανεπιστήμια ενώ ζητήθηκε να διερευνηθεί από το Υπουργείο η πιθανότητα κατάρτισης ενός στρατηγικού σχεδίου για την εξάπλωση ενός μοντέλου ελληνόφωνου Charter School στις ΗΠΑ το οποίο θα θέσει τις βάσεις για την περαιτέρω διάδοση της ελληνικής γλώσσας και παιδείας στην Αμερικανική ήπειρο και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ.

Συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Υγείας κο. Άδωνη Γεωργιάδη, με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κα. Σοφία Ζαχαράκη, τον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κο. Ιωάννη Χρυσουλάκη, στους οποίους επίσης τέθηκαν ζητήματα αρμοδιότητας τους που αφορούν την Ελληνόφωνη εκπαίδευση και τους Έλληνες εκπαιδευτικούς στις ΗΠΑ, ενώ ειδική μνεία έγινε στο εκπαιδευτικό και πολιτιστικό έργο που επιτελούν τα Ελληνικά Charter Schools στις ΗΠΑ ενώ ζητήθηκε η ανάπτυξη συνεργασιών και στήριξη από αρμόδιους φορείς της Ελληνικής Κυβέρνησης, καθώς και εκπαιδευτικά και πολιτιστικά ιδρύματα στην Ελλάδα η οποία μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για την Ελλάδα όσο και για τα Ελληνικά σχολεία των ΗΠΑ.

Πέραν όμως των συναντήσεων με εκπροσώπους της Ελληνικής Κυβέρνησης, η αντιπροσωπεία – μετά από πρωτοβουλία του κου. Φίλιππου Φόρτωμα, βουλευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας και Προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς – συμμετείχε σε συνεδρίαση της ως άνω Επιτροπής αφιερωμένη στην εκτιμώμενη συμβολή των Charter Schools της Αμερικής στη διάδοση και διαφύλαξη της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού. Στη συνάντηση, εκτός των μελών της αντιπροσωπείας, συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης και η κα. Σεβαστή Βαρυτιμίδου, Εκπρόσωπος της Αθηναϊκής Ακαδημίας στο Clearwater της Φλόριντα. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής ετέθη υπό συζήτηση η κρίσιμη συνεισφορά των σχολείων στην ενίσχυση της ελληνικής ταυτότητας μέσα από την εκπαίδευση, ενώ πέρα από την παρουσίαση στοιχείων που αφορούν τις επιδόσεις των μαθητών που συμμετέχουν στα προγράμματα ελληνικής παιδείας, η συνεδρίαση προσέφερε μια πλατφόρμα για εμπλουτισμένο διάλογο σχετικά με τη δομή, τον τρόπο λειτουργίας και τη χρηματοδότηση των Charter Schools, καθώς και τις δραστηριότητες των μαθητών που συμμετέχουν σε αυτά.

Η Αν. Συντονίστρια Εκπαίδευσης κα. Παναγιώτα Πεχλιβανίδη μαζί με μέλη της αντιπροσωπείας της Ελληνικής Εκπαιδευτικής Κοινότητας των ΗΠΑ κατά τη συνεδρίαση ενώπιον της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Ελληνικής Βουλής που συνεδρίασε την 4-4-2024, με θέμα: “Το έργο των Charter Schools της Αμερικής για την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό”

Για τη συνεδρίαση ενώπιον της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς στην οποία συμμετείχε η Αντιπροσωπεία και μπορείτε να παρακολουθήσετε ακολουθώντας το παρακάτω link, ο Πρόεδρος της κ. Φόρτωμας, δήλωσε σχετικά: “Είχαμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε σήμερα στην συνεδρίαση της Επιτροπής μας Έλληνες καθηγητές, οι οποίοι εργάζονται με στόχο να μεταλαμπαδεύσουν την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό όχι μόνο σε επόμενες γενιές Ελλήνων, αλλά και σε παιδιά με διαφορετικές εθνικότητες, δημιουργώντας κάθε μέρα χιλιάδες νέους πρεσβευτές της γλώσσας και του πολιτισμού μας, στα πέρατα του κόσμου. Το έργο τους είναι τόσο σπουδαίο και η ανάδειξή του για πρώτη φορά στο πλαίσιο της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς ήταν το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε, ώστε να ξεκινήσει ο δημόσιος διάλογος για την καταγραφή και αντιμετώπιση με την συμβολή της ελληνικής πολιτείας τυχόν ζητημάτων που αντιμετωπίζουν”.

Για τις συναντήσεις που είχε με τους με εκπροσώπους της Κυβέρνησης, της Ελληνικής Βουλής και άλλους φορείς, η Αν. Συντονίστρια Εκπαίδευσης κα. Παναγιώτα Πεχλιβανίδη, δήλωσε σχετικά: “Ήταν ιδιαίτερη τιμή και χαρά να συμμετάσχω ως Αν. Συντονίστρια Εκπαίδευσης στην αντιπροσωπεία των Ελληνικών Εκπαιδευτικών Φορέων των ΗΠΑ που συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ελληνικής Κυβέρνησης, της Ελληνικής Βουλής και άλλους φορείς της πατρίδας μας. Ήταν πραγματικά η πρώτη φορά που οι φορείς εκπαίδευσης των ΗΠΑ, συντεταγμένα και στο σύνολό τους είχαν τόσο υψηλού επιπέδου συναντήσεις με το σύνολο σχεδόν της Πολιτειακής Ηγεσίας του τόπου μας και γι’ αυτό οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κα. Στέλλα Κοκόλη, Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής και Μέλος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής που με δικές τις πρωτοβουλίες κατόρθωσε να γίνουν αυτές οι συναντήσεις. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων αυτών είχαμε την ευκαιρία κατ’ αρχήν να παρουσιάσουμε την εξαιρετική δουλειά που γίνεται από το σύνολο των εκπαιδευτικών φορέων και ιδιαίτερα από τα Ελληνικά Charter Schools των ΗΠΑ, προκειμένου να αντιληφθούν όλοι οι φορείς, τη σημασία της προσφοράς τους τόσο στην Ελληνόφωνη εκπαίδευση αλλά και στη δημιουργία ενός πρωτοπόρου ρεύματος Φιλελλήνων αφού η μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών που φοιτούν στα Δημόσια Ελληνικά Charter Schools δεν είναι Ελληνικής καταγωγής! Η κατανόηση του μοντέλου αυτού του Δημόσιου Αμερικάνικου Σχολείου με τα έντονα Ελληνικά στοιχεία, από το σύνολο των φορέων της μητέρας πατρίδας είναι υψίστης σημασίας και είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί περαιτέρω. Θα πρέπει να σημειώσω εδώ την επισήμανση που έγινε στους φορείς, ότι τα Ελληνικά Charter Schools είναι πλήρως αυτοχρηματοδοτούμενα και πέραν των εκπαιδευτικών που αποσπώνται από την Ελλάδα δεν λαμβάνουν κάποιου άλλου είδους ενίσχυση από την Ελληνική πολιτεία. Γι’ αυτό κύριο μέλημά μας – πέραν της προβολής του έργου που επιτελούν τα σχολεία μας και οι φορείς εκπαίδευσης στις ΗΠΑ – ήταν κυρίως να αναζητήσουμε συνεργασίες και στήριξη από αρμόδιους φορείς της Ελληνικής Κυβέρνησης, καθώς και εκπαιδευτικά και πολιτιστικά ιδρύματα στην Ελλάδα. Η προσπάθεια αυτή που ξεκινήσαμε σε αυτή την επίσκεψη είναι σίγουρο ότι με σκληρή δουλειά και συνεργασία όλων των φορέων θα μπορέσει να αποδώσει καρπούς αφού το σύνολο των μελών της αντιπροσωπείας θεωρεί ότι έγινε κατανοητό από τους φορείς της Ελληνικής πολιτείας ότι η σημασία της υποστήριξης των Ελληνικών Charter Schools των ΗΠΑ αποτελεί ζήτημα υψίστης σημασίας για την Ελληνική πολιτεία που πρέπει με κάθε τρόπο να υποστηρίξει το θεσμό αλλά και τους Έλληνες εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να αποσπαστούν για να εργαστούν σε αυτά στις ΗΠΑ”.

Τη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Ελληνικής Βουλής της 4-4-2024, για “Το έργο των Charter Schools της Αμερικής για την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό” μπορείτε να παρακολουθήσετε ακολουθώντας το link.

Μοιραστείτε το:

Translate »
Scroll to Top