Επίσκεψη κου. Φίλιππου Φόρτωμα, βουλευτή Κυκλάδων και Προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς στις σχολικές μονάδες “Αργύριος Φάντης” και “Hellenic Classical Charter” στο Brooklyn Νέα Υόρκης με τη συνοδεία της Αν. Συντονίστριας Εκπαίδευσης κας. Παναγιώτας Πεχλιβανίδη

Tην Παρασκευή 12 Απριλίου 2024, ο κος. Φίλιππος Φόρτωμας, βουλευτής Κυκλάδων και Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, επισκέφτηκε το ημερήσιο σχολείο “Αργύριος Φάντης” (“A. Fantis Parochial School”) στο Brooklyn, NY, συνοδευόμενος από την Αν. Συντονίστρια Εκπαίδευσης κα. Παναγιώτα Πεχλιβανίδη, και την πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Ελλήνων Εκπαιδευτικών της Αμερικής κα. Στέλλα Κοκόλη.

Ο κος. Φίλιππος Φόρτωμας, βουλευτής Κυκλάδων και Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, κατά την επίσκεψή του στο ημερήσιο σχολείο “Αργύριος Φάντης” στο Brooklyn, ΝΥ.

Εκεί τον υποδέχτηκαν o Ιερατικός Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού, Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου πατήρ Ευαγόρας Κωνσταντινίδης, ο διευθυντής του σχολείου κος. Τασούλας Θεόδωρος, η υποδιευθύντρια κα. Παναγιώτα Λιλικάκη και  οι μαθητές του μαθητικού συμβουλίου, οι οποίοι αφού του έκαναν διάφορες ερωτήσεις και φωτογραφήθηκαν μαζί του τον ξενάγησαν στους χώρους του σχολείου και του χάρισαν αναμνηστικά από τον εορτασμό των εξήντα χρόνων λειτουργίας του σχολείου  και εκατόν δέκα χρόνων της κοινότητας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Brooklyn.

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου, ο κ. Φόρτωμας επισκέφτηκε το “Hellenic Classical Charter” στο Brooklyn. Η επίσκεψη του αυτή είχε προγραμματιστεί όταν μερικές πριν η Αν. Συντονίστρια Εκπαίδευσης κα. Παναγιώτα Πεχλιβανίδη μαζί με μέλη της αντιπροσωπείας της Ελληνικής Εκπαιδευτικής Κοινότητας των ΗΠΑ είχαν συμμετάσχει σε συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Ελληνικής Βουλής που συνεδρίασε την 4-4-2024, με θέμα: “Το έργο των Charter Schools της Αμερικής για την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό”. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αυτής (την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε ακολουθώντας το link), και τις επαφές που έγιναν στο πλαίσιο αυτής με τον κο. Φόρτωμα, εκείνος με την ιδιότητα του Προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, είχε δεσμευτεί ότι πολύ σύντομα θα επισκεφτεί κάποιο από τα σχολεία Charter στην Νέα Υόρκη για να δει από κοντά τον έργο τους.

Η σχολική μπάντα  του σχολείου, υπό την καθοδηγηση του δασκάλου μουσικής κ. Δημητρίου Τάση, υποδέχτηκε τους επισήμους παίζοντας διάφορα ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια παρουσία εκ των Ιδρυτών του σχολείου και Ταμία της Σχολικής Επιτροπής, κου. Νικόλαου Λεονάρδου, της Γεν. Διευθύντριας κας. Χριστίνας Τεττώνη, και του διοικητικού και διδασκαλικού προσωπικού. Ο κος. Φόρτωμας, ξεναγήθηκε στους χώρους του σχολείου και επισκέφτηκε την τάξη της κας. Σταυρούλας Τσούτσα όπου συνομίλησε με τους μαθητές, οι οποίοι του εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για την Ελλάδα, μετά το ταξίδι που πραγματοποίησαν εκεί τον περασμένο Μάρτιο. 

Η κα. Παναγιώτα Πεχλιβανίδη Αν. Συντονίστρια Εκπαίδευσης, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελλήνων Εκπαιδευτικών της Αμερικής κα. Στέλλα Κοκόλη, η σχολική μπάντα του Hellenic Classical Charter στο Brooklyn, και μέλη της Δ/νσης του σχολείου κατά την επίσκεψή του κου. Φίλιππου Φόρτωμα, βουλευτή Κυκλάδων και Προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, στο σχολείο.

Και τα δύο σχολεία παρουσίασαν το αναλυτικό τους πρόγραμμα και τόνισαν τη σημασία της στήριξης του ελληνικού προγράμματος από την ελληνική κυβερνηση. Αναφέρθηκαν στις δυσκολίες και στις ιδιαιτερότητες που έχουν οι ΗΠΑ, ενώ υπογράμμισαν τη μεγάλη σημασία του θεσμού του Συντονιστή Εκπαίδευσης που αποτέλεσε τη γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των ομογενειακών σχολείων. Ο κ. Φόρτωμας υποσχέθηκε ότι θα μεταφέρει όλες τις προτάσεις στην Ελλάδα και ότι η επίσκεψη του αυτή αποτελεί την αρχή μιας συνεργασίας προς όφελος της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης.  

Για την επίσκεψη του κου Φόρτωμα, η Αν. Συντονίστρια Εκπαίδευσης κα. Παναγιώτα Πεχλιβανίδη, δήλωσε σχετικά: “Ήταν ιδιαίτερη τιμή και χαρά να υποδεχθούμε εδώ στην Νέα Υόρκη – στα πλάισια των εορτασμών της Εθνικής Επετείου για την απελευθέρωση της χώρας – τον κο. Φίλιππο Φόρτωμα, με την ιδιότητά του ως Προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς αλλά και ως Βουλευτή της Ελληνικής Βουλής.  Θα θέλαμε να τον συγχαρούμε επίσης και για τον πρόσφατο ορισμό του ως Επικεφαλούς της Γραμματείας Ελλήνων της Διασποράς της Νέας Δημοκρατίας.  Ο κος Φόρτωμας, κατά τη διάρκεια των επαφών μας στην Αθήνα πρόσφατα αλλά και εδώ, αναγνώρισε την εξαιρετική δουλειά που γίνεται από το σύνολο των εκπαιδευτικών και ειδικά των Ελλήνων, που επιτελούν ένα καθοριστικής σημασίας έργο, καθώς η  διατήρηση της γλώσσας μας και η εκμάθησή της από τις νεότερες γενιές ομογενών αλλά και μαθητές άλλων εθνικοτήτων, συμβάλουν ουσιαστικά στη διατήρηση ισχυρών δεσμών με την μητροπολιτική Ελλάδα και βοηθούν στο φιλελληνικό κίνημα ανά την υφήλιο.

Εμείς από τη μεριά μας, σαν Συντονιστικό Γραφείο Εκπαίδευσης έχουμε καταφέρει να συντονίσουμε τα Σχολεία προκειμένου να καταφέρουμε να αντιληφθούν όλοι οι φορείς, τη σημασία της προσφοράς της Ελληνόφωνης εκπαίδευσης στη διαφύλαξη της ταυτότητάς μας και στην ενίσχυση της εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας και του ρόλου των Ελλήνων εκπαιδευτικών σε αυτή τη διαδικασία.


Όπως έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη στους φορείς της Ελλάδας, η μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών που φοιτούν στα Δημόσια Ελληνικά Charter Schools δεν είναι Ελληνικής καταγωγής! Αυτό το μοντέλο εκπαίδευσης του Δημόσιου Αμερικάνικου Σχολείου με τα έντονα Ελληνικά στοιχεία, δεν ήταν τόσο γνωστό από το σύνολο των φορέων της μητέρας πατρίδας, όμως είναι ζήτημα υψίστης σημασίας και είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί περαιτέρω, αφού τα Ελληνικά Charter Schools είναι πλήρως αυτοχρηματοδοτούμενα και πέραν των εκπαιδευτικών που αποσπώνται από την Ελλάδα δεν λαμβάνουν κάποιου άλλου είδους ενίσχυση από την Ελληνική πολιτεία και άρα ούτε τον προϋπολογισμό επιβαρύνουν ενώ οφελούν πολλαπλά την πατρίδα και τους ομογενείς.

Είμαστε λοιπόν πολύ χαρούμενοι που είχαμε την ευκαιρία να δείξουμε από κοντά στον Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, τα όσα εξαιρετικά κάνουν εδώ τα παιδιά και οι Εκπαιδευτικοί και ευελπιστούμε ότι όλα αυτά που με τόσο κόπο έχουμε ξεκινήσει και κάνει σαν εκπαιδευτική κοινότητα, θα έχουν και συνέχεια, κάτι που έτσι κι αλλιώς αποδεικνύεται από την ολοένα και αυξανόμενη συμμετοχή των μαθητών στην Εξετάσεις Ελληνομάθειας”.

Με την ολοκλήρωση του ταξιδιού του, ο κ. Φόρτωμας προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Είμαι πολύ συγκινημένος που συμμετείχα στις εορταστικές εκδηλώσεις για την ελληνική παλιγγενεσία, οι οποίες πραγματοποιούνται παραδοσιακά κάθε χρόνο στη Νέα Υόρκη. Είμαι όμως και ιδιαιτέρως χαρούμενος που  συνάντησα από κοντά ελληνόπουλα δεύτερης και τρίτης γενιάς που κουβαλούν μέσα τους την πατρίδα, ακόμη και τόσα χιλιόμετρα μακριά. Το έργο που επιτελείται από τα Ελληνικά σωματεία, την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και την Εκκλησία, τους παροικιακούς συλλόγους είναι ανεκτίμητης αξίας

Μοιραστείτε το:

Translate »
Scroll to Top